RUGĂCIUNEA
A fost numită: “Cel mai mare privilegiu dat vreodată omului”, “A cere şi a primi”, “A vorbi cu Dumnezeu”. Gândeşte-te la asta – ni s-a acordat privilegiul de a vorbi oricând cu Cel ce ne-a creat, despre orice! “Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.” (Evrei 4:16)
Şi ceea ce mă uimeşte este faptul că rugăciunile noastre fac diferenţa, deseori una mare, în vieţile noastre astăzi, mâine şi în zilele care vin! Dumnezeu a rânduit ca rugăciunea omului să poată schimba rezultatul unei situaţii rele şi să facă şi mai bună o situaţie bună, asta spre slava lui Dumnezeu. “Ilie era un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi; şi s-a rugat cu stăruinţă să nu plouă, şi n-a plouat deloc în ţară trei ani şi şase luni. Apoi s-a rugat din nou, şi cerul a dat ploaie, şi pământul şi-a dat rodul.” (Iacov 5:17-18) Unii creştini cred că este greşit să te rogi pentru vreme ca să se îmbunătăţească, ei spun că vremea vine de la Dumnezeu şi că noi trebuie s-o acceptăm. Ei bine, Ilie nu a fost de acord cu asta! Dumnezeu a îngăduit ca rugăciunile lui să schimbe vremea, iar pe cea a lui Moise să salveze o naţiune întreagă! (Exod 32:9-14) Eu cu siguranţă nu spun că avem puterea lui Ilie sau Moise, dar Ilie ne este dat ca exemplu de rugăciune în pasajul de mai sus: în care se spune că era “un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi”. Oamenii lui Dumnezeu din Biblie, bărbaţi sau femei, nu au fost superoameni sau oameni fără păcat. Au avut şi ei defectele lor, dar Dumnezeu a făcut minuni datorită rugăciunilor lor.
Sunt lucruri pe care Dumnezeu nu ni le va da pentru simplu motiv că nu le cerem: “nu aveţi, pentru că nu cereţi”! (Iacov 4:2) În cazul unora, mândria este cea care îi reţine din a cere lui Dumnezeu. “Nu am nevoie de ajutor,” este atitudinea lor. Sunt lucruri care poate le-ai fi avut deja sau altele pe care Dumnezeu niciodată nu ţi le va da: pentru că niciodată nu le-ai cerut sau nu le vei cere, deci “nu aveţi, pentru că nu cereţi.” De ce nu ai cerut lui Dumnezeu? Nu ai vrut să îţi îndrepţi inima înaintea lui Dumnezeu? Ai uitat? Nu ai credinţă?
Mulţi trec prin viaţă fără ajutorul lui Dumnezeu, dar asta e o viaţă fără pretenţii! Când ajungem în cer, ultimul lucru pe care aş vrea să-l aud este: “Iată toate aceste lucruri pe care am vrut să ţi le dau pe pământ, dar ai uitat să le ceri!” Dacă nu o să primesc ceva de la Dumnezeu, nu vreau să fie din cauză că nu am cerut. Mă uimeşte faptul că oamenii se roagă zilnic lui Dumnezeu, Îl laudă şi chiar cer lucrurile de zi cu zi, dar uită să împărtăşească lui Dumnezeu ceea ce îi deranjează.
Dacă Dumnezeu spune nu la cererea ta, atunci laudă-L oricum, dar cere! Este un pasaj în Iosua 15:18-19, unde fiica lui Caleb a primit ceva pământ de la tatăl ei, dar era uscat, fără apă. Ea a spus: “Fă-mi un dar, căci mi-ai dat un pământ secetos; dă-mi şi izvoare de apă.” Ea nu s-a temut să ceară. Dacă gândeşti, “ar trebui să mă mulţumesc cu ce am şi să nu deranjez pe nimeni”, atunci s-ar putea să sfârşeşti prin a avea un pământ uscat, fără nici un pic de apă. Este adevărat că ar fi mai bun aşa decât fără, dar de ce nu ai vrea să le ai pe amândouă? Observaţi că ea nu a cerut doar un izvor, ci a cerut “izvoare”, şi tatăl ei i-a dat cel puţin patru (vezi versetul 19). Când a cerut, ar fi putut să spună: “aş putea avea un izvor?” Dar dacă tot ceri, atunci cere “izvoare”! Dacă cerem doar pentru interesul nostru personal din egoism, atunci da, asta ar fi greşit. Nu vreau să spun că ar trebui să nu fim mulţumiţi sau să fim nerecunoscători pentru ce avem în viaţa aceasta. Eu cred că suntem aici pentru Domnul nostru şi pentru ca să aducem la mântuire sufletele pierdute şi dacă banii şi clădirile ajută la împlinirea acestor scopuri, atunci cere-le de la Dumnezeu!
Unii cred că este păcat să cerem pentru noi sau că ar trebui să cerem doar puţin pentru noi, ca majoritatea rugăciunilor să fie pentru alţii. Iaebeţ s-a rugat şi a cerut patru lucruri pentru el (I Cronici 4:9-10) şi Biblia spune că “Dumnezeu i-a dat ce ceruse” şi că “Iaebeţ era mai cu vază decât fraţii săi”. Da, ar trebui să ne rugăm pentru alţii, dar şi pentru noi! Fraţii lui Iaebeţ nu au primit lucrurile acestea, pentru că nu le-au cerut! Sunt mulţi care ar fi putut primi mai mult în vieţile lor dacă ar fi cerut! Poate că unii s-au gândit “nu merit” sau “nu vreau să deranjez pe Dumnezeu” sau poate că s-au rugat: “Doamne, doar un lucru vreau.” Ei, bine, Tatăl nostru ceresc nu este falit şi El vrea să dea copiilor Săi, dar “nu aveţi pentru că nu cereţi”!
Dumnezeu răspunde la rugăciuni cu Da sau Nu sau Aşteaptă. Trebuie să vedem care este voia lui Dumnezeu şi să ne rugăm pentru aceasta! “Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi, dacă ştim că ne ascultă, orice I-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” (I Ioan 5:14-15) Nu să spunem lui Dumnezeu ce planuri ale noastre trebuie El să binecuvânteze, ci să-L întrebăm ce planuri are El pentru noi în vieţile noastre. Chiar Hristos S-a rugat: “totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Luca 22:42).
Era normal în zilele Noului Testament să te rogi în fiecare zi şi în fiecare noapte (I Timotei 5:5, II Timotei 1:3). Câteodată, rugăciunile ar trebui să fie “fierbinţi”: “Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” (Iacov 5:16) După cum putem vedea în versetul acesta, rugăciunea unora are “mare putere”, mai multă decât a altora; mai specific “a celui neprihănit”. Rugăciunea necesită câteodată puţină “luptă”. Îmi place să mă rog, dar câteodată este o bătălie spirituală atunci când te rogi. (Faptele Apostolilor 16:16-18). “Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” (Efeseni 6:12). “Epafra, care este dintre ai voştri, vă trimite sănătate. El, rob al lui Hristos, totdeauna se luptă pentru voi în rugăciunile sale, pentru ca, desăvârşiţi şi deplin încredinţaţi, să stăruiţi în voia lui Dumnezeu.” (Coloseni 4:12) Biblia spune că în noaptea în care a fost vândut Isus: “A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ.” (Luca 22:44) Hristos S-a rugat toată noaptea (Luca 6:12) şi S-a aşteptat ca ucenicii să se roage şi ei măcar o oră, “ca să nu cădeţi în ispită” (Matei 26:40-41). Nu mă rog în fiecare zi câte o oră, dar dacă uneori rugăciunea nu este fierbinte, atunci nu se va realiza total pe plan spiritual.
În Biblie sunt rugăciuni scurte, ca aceea a lui Petru, atunci când a început să se scufunde şi a strigat: “Doamne, scapă-mă”, dar dacă trebuie, mai degrabă m-aş ruga timp de două ore decât să mă îngrijorez timp de două săptămâni! Ana prorociţa, la cei 84 de ani ai săi, este persoana cea mai în vârstă înregistrată în Noul Testament. (Luca 2:36-37) Cineva a sugerat că Dumnezeu a lăsat-o să trăiască aşa de mult pentru că nu s-a găsit nimeni altcineva care să facă ceea ce făcea ea: “zi şi noapte slujea lui Dumnezeu cu post şi cu rugăciuni.”
Rugăciunile trebuie invatat. “Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.” (Luca 11:1) Trebuie să fim dispuşi să ne rugăm aşa cum vrea El. Rar se mai vorbeşte despre “rugăciuni fierbinţi”, astăzi sunt în vogă repetiţiile fără sens, dar la cât se realizează cu astfel de rugăciuni, acestea ar putea la fel de bine să fie înregistrate şi redate cu ajutorul unui casetofon, de fiecare dată când persoana vrea să se roage. De ce? Pentru că Isus a spus, “Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii…” (Matei 6:7). Acestea au fost spuse de către Isus chiar înainte de a ne da ceea a devenit cunoscută ca şi Rugăciunea Domnească: “Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău…”. Nu vreau să par lipsit de respect, m-am rugat rugăciunea asta de mii de ori în tinereţea mea, dar Biblia spune: “nu bolborosiţi aceleaşi vorbe”! Îţi poţi imagina cum ar fi relaţia ta cu prietenii tăi, dacă ai repeta în fiecare zi aceleaşi cuvinte? “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine……………………………………” Vorbeşte cu Dumnezeu! Este cel mai mare privilegiu dat omului! Când Hristos ne-a învăţat rugăciunea aceasta, a spus: “Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri…” (Matei 6:9), “Iată, dar, cum” sau modelul cum să ne rugăm. Sunt multe rugăciuni înregistrate în Biblie, atât înainte, cât şi după ce a dat Hristos modelul acesta, totuşi nimeni nu s-a rugat rugăciunea aceasta! Sau cel puţin nimeni nu a repetat cuvânt cu cuvânt, “bolborosiţi aceleaşi cuvinte”, dar creştinii au folosit în rugăciune aceleaşi principii de bază. L-au lăudat pe Dumnezeu, “Sfinţească-se Numele Tău”, au căutat Voia lui Dumnezeu, “facă-se voia Ta”, s-au rugat pentru nevoile lor, “Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”, şi-au mărturisit păcatele, “iartă nouă greşelile noastre”, şi să nu aibă problem, “şi nu ne duce în ispită”.
Poziţia corpului şi a mâinilor este importantă, în Biblie fiind date multe poziţii diferite care sunt acceptate. Unii s-au rugat stând în picioare sau fugind sau luptând sau culcat pe jos şi cel mai des îngenunchiaţi, totuşi mai important pentru Dumnezeu este să-ţi pleci inima. Când Biblia spune să ridicăm mâini curate, nu spune deasupra capului. Este o expresie pentru rugăciune, oamenii nu bagă mâinile în buzunar atunci când se roagă. Desigur, nu ar fi greşit ca cineva să ridice mâinile deasupra capului, dacă este condus să facă asta, dar este greşit să spui că nu eşti la fel de spiritual atunci când nu ai mâinile deasupra capului. Poziţia corpului şi a inimii arată smerenie înaintea lui Dumnezeu.
Păcatele nemărturisite din vieţile noastre îl împiedică pe Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre: “Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte.” (Isaia 59:1-2) Dacă copiii nu ascultă de părinţi, ne putem aştepta ca părinţii să facă ceea ce vor copiii? “Dacă cineva îşi întoarce urechea ca să n-asculte Legea, chiar şi rugăciunea lui este o scârbă.” (Proverbe 28:9) Chiar şi modul în care un bărbat îşi tratează nevasta poate determina dacă Dumnezeu va asculta rugăciunea acestuia sau nu. “Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (I Petru 3:7 şi Maleahi 2:13-14)
Sfânta treime este activă atunci când ne rugăm (Vezi SFÂNTA TREIME). Când ne rugăm, ne adresăm “Tatălui nostru” (Luca 11:2), în numele lui “Isus” (Joan 14:13-14, 15:16, 16:23-24) şi în “Duh” (Efeseni 6:18). Îngăduiţi, vă rog, următoarea ilustraţie casnică. Atunci când folosim telefonul, telefonul de la celălalt capăt reprezintă pe “Tatăl”, telefonul care îl ţinem în mână reprezintă pe Fiul şi electricitatea din telefon reprezintă Duhul Sfânt. Rugăciunea în “Duhul”, este folosirea limbajului propriu şi încrederea în Duhul lui Dumnezeu pentru călăuzire. Duhul lui Dumnezeu nu va scoate tot felul de sunete: “Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.” (Romani 8:26) Când ne rugăm, este bine să cerem lui Dumnezeu să ne pună în minte lucruri sau oameni pentru care să ne rugăm.
Autoritatea pentru rugăciune este în Numele lui Isus Hristos, deci foloseşte Numele Lui, după cum ne învaţă şi versetele mai sus menţionate. De aceea spunem lui Dumnezeu: “Toate acestea le cer în Numele lui Isus Hristos.” Nu venim la Dumnezeu să cerem lucruri în numele nostru sau pentru meritele noastre sau în numele vreunuia dintre apostoli, al Mariei sau al vreunui înger şi nici în Biblie nu s-a rugat cineva în felul acesta. Asta pentru că “este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos” (I Timotei 2:5, vezi MIJLOCITOR).
Nu este nimic prea mare sau prea mic ca să nu-l ceri de la Dumnezeu: “Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi.” (I Petru 5:7) “Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi…” (Efeseni 3:20). Ieremia 33:3 spune: “Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde; şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse pe care nu le cunoşti.” Romani 10:13 spune: “Fiindcă „oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit.”
Dragă cititorule, am o cerinţă pentru rugăciune, dacă se poate. Îţi cer să te rogi pentru această carte online (ENCICLOPEDIE BIBLICĂ), ca să fie folosită de Dumnezeu şi să-i ajute pe creştinii de pretutindeni şi să faceţi cunoscut acest site şi altora!
A fost numită: “Cel mai mare privilegiu dat vreodată omului”, “A cere şi a primi”, “A vorbi cu Dumnezeu”. Gândeşte-te la asta – ni s-a acordat privilegiul de a vorbi oricând cu Cel ce ne-a creat, despre orice! “Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.” (Evrei 4:16)
Şi ceea ce mă uimeşte este faptul că rugăciunile noastre fac diferenţa, deseori una mare, în vieţile noastre astăzi, mâine şi în zilele care vin! Dumnezeu a rânduit ca rugăciunea omului să poată schimba rezultatul unei situaţii rele şi să facă şi mai bună o situaţie bună, asta spre slava lui Dumnezeu. “Ilie era un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi; şi s-a rugat cu stăruinţă să nu plouă, şi n-a plouat deloc în ţară trei ani şi şase luni. Apoi s-a rugat din nou, şi cerul a dat ploaie, şi pământul şi-a dat rodul.” (Iacov 5:17-18) Unii creştini cred că este greşit să te rogi pentru vreme ca să se îmbunătăţească, ei spun că vremea vine de la Dumnezeu şi că noi trebuie s-o acceptăm. Ei bine, Ilie nu a fost de acord cu asta! Dumnezeu a îngăduit ca rugăciunile lui să schimbe vremea, iar pe cea a lui Moise să salveze o naţiune întreagă! (Exod 32:9-14) Eu cu siguranţă nu spun că avem puterea lui Ilie sau Moise, dar Ilie ne este dat ca exemplu de rugăciune în pasajul de mai sus: în care se spune că era “un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi”. Oamenii lui Dumnezeu din Biblie, bărbaţi sau femei, nu au fost superoameni sau oameni fără păcat. Au avut şi ei defectele lor, dar Dumnezeu a făcut minuni datorită rugăciunilor lor.
Sunt lucruri pe care Dumnezeu nu ni le va da pentru simplu motiv că nu le cerem: “nu aveţi, pentru că nu cereţi”! (Iacov 4:2) În cazul unora, mândria este cea care îi reţine din a cere lui Dumnezeu. “Nu am nevoie de ajutor,” este atitudinea lor. Sunt lucruri care poate le-ai fi avut deja sau altele pe care Dumnezeu niciodată nu ţi le va da: pentru că niciodată nu le-ai cerut sau nu le vei cere, deci “nu aveţi, pentru că nu cereţi.” De ce nu ai cerut lui Dumnezeu? Nu ai vrut să îţi îndrepţi inima înaintea lui Dumnezeu? Ai uitat? Nu ai credinţă?
Mulţi trec prin viaţă fără ajutorul lui Dumnezeu, dar asta e o viaţă fără pretenţii! Când ajungem în cer, ultimul lucru pe care aş vrea să-l aud este: “Iată toate aceste lucruri pe care am vrut să ţi le dau pe pământ, dar ai uitat să le ceri!” Dacă nu o să primesc ceva de la Dumnezeu, nu vreau să fie din cauză că nu am cerut. Mă uimeşte faptul că oamenii se roagă zilnic lui Dumnezeu, Îl laudă şi chiar cer lucrurile de zi cu zi, dar uită să împărtăşească lui Dumnezeu ceea ce îi deranjează.
Dacă Dumnezeu spune nu la cererea ta, atunci laudă-L oricum, dar cere! Este un pasaj în Iosua 15:18-19, unde fiica lui Caleb a primit ceva pământ de la tatăl ei, dar era uscat, fără apă. Ea a spus: “Fă-mi un dar, căci mi-ai dat un pământ secetos; dă-mi şi izvoare de apă.” Ea nu s-a temut să ceară. Dacă gândeşti, “ar trebui să mă mulţumesc cu ce am şi să nu deranjez pe nimeni”, atunci s-ar putea să sfârşeşti prin a avea un pământ uscat, fără nici un pic de apă. Este adevărat că ar fi mai bun aşa decât fără, dar de ce nu ai vrea să le ai pe amândouă? Observaţi că ea nu a cerut doar un izvor, ci a cerut “izvoare”, şi tatăl ei i-a dat cel puţin patru (vezi versetul 19). Când a cerut, ar fi putut să spună: “aş putea avea un izvor?” Dar dacă tot ceri, atunci cere “izvoare”! Dacă cerem doar pentru interesul nostru personal din egoism, atunci da, asta ar fi greşit. Nu vreau să spun că ar trebui să nu fim mulţumiţi sau să fim nerecunoscători pentru ce avem în viaţa aceasta. Eu cred că suntem aici pentru Domnul nostru şi pentru ca să aducem la mântuire sufletele pierdute şi dacă banii şi clădirile ajută la împlinirea acestor scopuri, atunci cere-le de la Dumnezeu!
Unii cred că este păcat să cerem pentru noi sau că ar trebui să cerem doar puţin pentru noi, ca majoritatea rugăciunilor să fie pentru alţii. Iaebeţ s-a rugat şi a cerut patru lucruri pentru el (I Cronici 4:9-10) şi Biblia spune că “Dumnezeu i-a dat ce ceruse” şi că “Iaebeţ era mai cu vază decât fraţii săi”. Da, ar trebui să ne rugăm pentru alţii, dar şi pentru noi! Fraţii lui Iaebeţ nu au primit lucrurile acestea, pentru că nu le-au cerut! Sunt mulţi care ar fi putut primi mai mult în vieţile lor dacă ar fi cerut! Poate că unii s-au gândit “nu merit” sau “nu vreau să deranjez pe Dumnezeu” sau poate că s-au rugat: “Doamne, doar un lucru vreau.” Ei, bine, Tatăl nostru ceresc nu este falit şi El vrea să dea copiilor Săi, dar “nu aveţi pentru că nu cereţi”!
Dumnezeu răspunde la rugăciuni cu Da sau Nu sau Aşteaptă. Trebuie să vedem care este voia lui Dumnezeu şi să ne rugăm pentru aceasta! “Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi, dacă ştim că ne ascultă, orice I-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” (I Ioan 5:14-15) Nu să spunem lui Dumnezeu ce planuri ale noastre trebuie El să binecuvânteze, ci să-L întrebăm ce planuri are El pentru noi în vieţile noastre. Chiar Hristos S-a rugat: “totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Luca 22:42).
Era normal în zilele Noului Testament să te rogi în fiecare zi şi în fiecare noapte (I Timotei 5:5, II Timotei 1:3). Câteodată, rugăciunile ar trebui să fie “fierbinţi”: “Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” (Iacov 5:16) După cum putem vedea în versetul acesta, rugăciunea unora are “mare putere”, mai multă decât a altora; mai specific “a celui neprihănit”. Rugăciunea necesită câteodată puţină “luptă”. Îmi place să mă rog, dar câteodată este o bătălie spirituală atunci când te rogi. (Faptele Apostolilor 16:16-18). “Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” (Efeseni 6:12). “Epafra, care este dintre ai voştri, vă trimite sănătate. El, rob al lui Hristos, totdeauna se luptă pentru voi în rugăciunile sale, pentru ca, desăvârşiţi şi deplin încredinţaţi, să stăruiţi în voia lui Dumnezeu.” (Coloseni 4:12) Biblia spune că în noaptea în care a fost vândut Isus: “A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ.” (Luca 22:44) Hristos S-a rugat toată noaptea (Luca 6:12) şi S-a aşteptat ca ucenicii să se roage şi ei măcar o oră, “ca să nu cădeţi în ispită” (Matei 26:40-41). Nu mă rog în fiecare zi câte o oră, dar dacă uneori rugăciunea nu este fierbinte, atunci nu se va realiza total pe plan spiritual.
În Biblie sunt rugăciuni scurte, ca aceea a lui Petru, atunci când a început să se scufunde şi a strigat: “Doamne, scapă-mă”, dar dacă trebuie, mai degrabă m-aş ruga timp de două ore decât să mă îngrijorez timp de două săptămâni! Ana prorociţa, la cei 84 de ani ai săi, este persoana cea mai în vârstă înregistrată în Noul Testament. (Luca 2:36-37) Cineva a sugerat că Dumnezeu a lăsat-o să trăiască aşa de mult pentru că nu s-a găsit nimeni altcineva care să facă ceea ce făcea ea: “zi şi noapte slujea lui Dumnezeu cu post şi cu rugăciuni.”
Rugăciunile trebuie invatat. “Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.” (Luca 11:1) Trebuie să fim dispuşi să ne rugăm aşa cum vrea El. Rar se mai vorbeşte despre “rugăciuni fierbinţi”, astăzi sunt în vogă repetiţiile fără sens, dar la cât se realizează cu astfel de rugăciuni, acestea ar putea la fel de bine să fie înregistrate şi redate cu ajutorul unui casetofon, de fiecare dată când persoana vrea să se roage. De ce? Pentru că Isus a spus, “Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii…” (Matei 6:7). Acestea au fost spuse de către Isus chiar înainte de a ne da ceea a devenit cunoscută ca şi Rugăciunea Domnească: “Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău…”. Nu vreau să par lipsit de respect, m-am rugat rugăciunea asta de mii de ori în tinereţea mea, dar Biblia spune: “nu bolborosiţi aceleaşi vorbe”! Îţi poţi imagina cum ar fi relaţia ta cu prietenii tăi, dacă ai repeta în fiecare zi aceleaşi cuvinte? “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine, la revedere.” “Bună dimineaţa! Ce mai faci? Astăzi este vreme frumoasă. Sper să te văd şi mâine……………………………………” Vorbeşte cu Dumnezeu! Este cel mai mare privilegiu dat omului! Când Hristos ne-a învăţat rugăciunea aceasta, a spus: “Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri…” (Matei 6:9), “Iată, dar, cum” sau modelul cum să ne rugăm. Sunt multe rugăciuni înregistrate în Biblie, atât înainte, cât şi după ce a dat Hristos modelul acesta, totuşi nimeni nu s-a rugat rugăciunea aceasta! Sau cel puţin nimeni nu a repetat cuvânt cu cuvânt, “bolborosiţi aceleaşi cuvinte”, dar creştinii au folosit în rugăciune aceleaşi principii de bază. L-au lăudat pe Dumnezeu, “Sfinţească-se Numele Tău”, au căutat Voia lui Dumnezeu, “facă-se voia Ta”, s-au rugat pentru nevoile lor, “Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”, şi-au mărturisit păcatele, “iartă nouă greşelile noastre”, şi să nu aibă problem, “şi nu ne duce în ispită”.
Poziţia corpului şi a mâinilor este importantă, în Biblie fiind date multe poziţii diferite care sunt acceptate. Unii s-au rugat stând în picioare sau fugind sau luptând sau culcat pe jos şi cel mai des îngenunchiaţi, totuşi mai important pentru Dumnezeu este să-ţi pleci inima. Când Biblia spune să ridicăm mâini curate, nu spune deasupra capului. Este o expresie pentru rugăciune, oamenii nu bagă mâinile în buzunar atunci când se roagă. Desigur, nu ar fi greşit ca cineva să ridice mâinile deasupra capului, dacă este condus să facă asta, dar este greşit să spui că nu eşti la fel de spiritual atunci când nu ai mâinile deasupra capului. Poziţia corpului şi a inimii arată smerenie înaintea lui Dumnezeu.
Păcatele nemărturisite din vieţile noastre îl împiedică pe Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre: “Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte.” (Isaia 59:1-2) Dacă copiii nu ascultă de părinţi, ne putem aştepta ca părinţii să facă ceea ce vor copiii? “Dacă cineva îşi întoarce urechea ca să n-asculte Legea, chiar şi rugăciunea lui este o scârbă.” (Proverbe 28:9) Chiar şi modul în care un bărbat îşi tratează nevasta poate determina dacă Dumnezeu va asculta rugăciunea acestuia sau nu. “Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (I Petru 3:7 şi Maleahi 2:13-14)
Sfânta treime este activă atunci când ne rugăm (Vezi SFÂNTA TREIME). Când ne rugăm, ne adresăm “Tatălui nostru” (Luca 11:2), în numele lui “Isus” (Joan 14:13-14, 15:16, 16:23-24) şi în “Duh” (Efeseni 6:18). Îngăduiţi, vă rog, următoarea ilustraţie casnică. Atunci când folosim telefonul, telefonul de la celălalt capăt reprezintă pe “Tatăl”, telefonul care îl ţinem în mână reprezintă pe Fiul şi electricitatea din telefon reprezintă Duhul Sfânt. Rugăciunea în “Duhul”, este folosirea limbajului propriu şi încrederea în Duhul lui Dumnezeu pentru călăuzire. Duhul lui Dumnezeu nu va scoate tot felul de sunete: “Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.” (Romani 8:26) Când ne rugăm, este bine să cerem lui Dumnezeu să ne pună în minte lucruri sau oameni pentru care să ne rugăm.
Autoritatea pentru rugăciune este în Numele lui Isus Hristos, deci foloseşte Numele Lui, după cum ne învaţă şi versetele mai sus menţionate. De aceea spunem lui Dumnezeu: “Toate acestea le cer în Numele lui Isus Hristos.” Nu venim la Dumnezeu să cerem lucruri în numele nostru sau pentru meritele noastre sau în numele vreunuia dintre apostoli, al Mariei sau al vreunui înger şi nici în Biblie nu s-a rugat cineva în felul acesta. Asta pentru că “este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos” (I Timotei 2:5, vezi MIJLOCITOR).
Nu este nimic prea mare sau prea mic ca să nu-l ceri de la Dumnezeu: “Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi.” (I Petru 5:7) “Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi…” (Efeseni 3:20). Ieremia 33:3 spune: “Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde; şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse pe care nu le cunoşti.” Romani 10:13 spune: “Fiindcă „oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit.”
Dragă cititorule, am o cerinţă pentru rugăciune, dacă se poate. Îţi cer să te rogi pentru această carte online (ENCICLOPEDIE BIBLICĂ), ca să fie folosită de Dumnezeu şi să-i ajute pe creştinii de pretutindeni şi să faceţi cunoscut acest site şi altora!