BANII (Vezi FINANŢELE)
BEŢIA, DROGURILE ŞI FUMATUL
Dacă un om nu începe să bea alcool, nu se apucă de fumat și nu începe să consume droguri ilicite, atunci nu va fi nevoit să lupte cu ispita acestora sau pentru a nu fi controlat de ele. Nu te apuca de acestea! De ce să dobândești un obicei nesănătos și scump care deseori duce la dependență?
Am ajuns la cunoștința că majoritatea bețivilor cunosc pasajul din Biblie în care Hristos a făcut o minune transformând apa în vin. Sunt astăzi slujitori ai unor biserici care apără obiceiul lor de a bea, și da, devin bețivani care strică reputația Creștinismului. Unii citează pe aceia care susțin că cuvântul “vin” în limba originală înseamnă întotdeauna ca fiind numai ceva cu alcool, lucru nesustenabil dacă citești anumite pasaje din Biblie. Sunt multe cuvinte traduse “vin” atât în ebraica Vechiului Testament cât și în greaca Noului Testament. Cuvintele “suc de struguri” nu se găsesc în Biblie (KJV), totuși sunt unele pasaje în care aceasta este însemnătatea clară a cuvântului “vin”. Și chiar dacă în zilele Bibliei era mai obișnuit, chiar și astăzi se poate găsi vin și bere fără conținut de alcool.
Câteodată suntem împiedicați în a înțelege acest subiect datorită a ceea ce este vinul în zilele noastre și cum este folosit. Nu ne putem uita la o hartă modernă pentru a vedea granițele Israelului astăzi și în același timp să presupunem că acesta avea aceleași granițe în zilele Bibliei. În zilele împăratului David, granițele Israelului se întindeau până la râul Eufrat (1 Cronici 18:3; 2 Samuel 8:3; Geneza 15:18). Tot așa și modul în care erau folosite cuvintele în Biblie și ce însemnătate aveau atunci nu este la fel cu modul în care sunt folosite și însemnătatea care o au astăzi. În Biblie găsim vinul care conține alcool și conduce la goliciune și blestem (Geneza 9:21–25; 19:32–35; Habacuc 2:15; și Proverbe 20:1), și găsim și vinul fără conținut de alcool (nefermentat). Și chiar și vinul fermentat în Biblie avea un procent mult mai scăzut de alcool în comparație cu cel de astăzi; mulți sunt de părere că vinurile din Biblie aveau mai puțin de jumătate conținut de alcool față de mărcile moderne. Deseori, vinurile din Biblie erau fierte până se îngroșau ca un sirop care mai târziu se dilua cu apă, asemănător cu ceea ce facem astăzi cu siropurile concentrate. (Vezi cartea “Vinurile din Biblie și legile fermentației” de William Patton).
Cuvântul “pâine” în Biblie se referă câteodată la pâinea nedospită, ca în seara în care Hristos a instituit Cina de Paște. “Că Domnul Isus …a luat o pâine” (1 Corinteni 11:23-24). Dar, după cum vom evidenția mai târziu, Isus Hristos nu ar fi putut avea pâine dospită de Paștele Evreiesc. Pâinea nedospită nu este deloc ca pâinea care o cumpărăm din magazine, ci arată mai mult ca niște biscuiți subțiri crocanți. Și cuvântul ” hrană” în Biblie se referă la mâncare în general, nu numai la carnea de vită, porc, pui sau pește (Geneza 1:30 – cuvântul folosit în KJV este ” carne” și este tradus în românește ” hrană” ).
Dar poate cineva să știe când cuvântul “vin” înseamnă suc proaspăt de struguri? Contextul este cel care determină aceasta. Dacă cineva este beat sau dezbrăcat, vinul consumat este cu alcool, dar dacă altcineva doar zdrobește strugurii și rezultatul este numit vin, atunci este vorba despre sucul de struguri. “Vai de cel ce dă aproapelui său să bea, vai de tine care îi torni băutură spumoasă și-l amețesti ca să-i vezi goliciunea!” Habacuc 2:15). Neemia 13:15 spune: “Pe vremea aceasta am văzut în Iuda niște oameni călcând la teasc în ziua Sabatului”. Aceștia storceau sucul din struguri și totuși o numește presă de vin (teasc), totuși nu rezultă vin cu alcool în urma stoarcerii strugurilor. Isaia 65:8 spune: “După cum … se găsește zeamă într-un strugure…”. Deuteronom 11:14 (ca și 2 Cronici 31:5) spune: “El va da țării voastre ploaie la vreme, ploaie timpurie și ploaie târzie, și-ți vei strânge grâul, mustul (KJV – vinul) și untdelemnul”.
Noi toți știm că nu se poate recolta vin cu alcool din viță de vie. “Vinul” din pasajele acestea este în sensul generic și înseamnă suc proaspăt de struguri. Proverbe 3:10 spune “căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug, și teascurile tale (presele de vin - KJV) vor geme de must (vin - KJV)”. În mod similar, Ieremia 48:33 spune “Am secat vinul din teascuri”. Isaia 16:10 spune “Nimeni nu mai călca vinul în teascuri”. Sigur este că teascul (presa de vin) nu poate produce vinul care îl avem astăzi. Totuși, în ultimele două versete (Ieremia 48:33, Isaia 16:10) cuvântul “vin” (Strong’s H3196, “yayin”) este același cuvânt evreiesc pentru “vin” în Geneza 9:21 unde Noe a băut și s-a îmbătat (Geneza 9:21). Deci, afirmația că vin în Biblie este întotdeauna cu alcool nu este sustenabilă. În Ioan 2, unde Hristos a preschimbat apa în vin, a fost o minune săvârșită instantaneu fără a avea timp de fermentare.
Cina Domnului a fost alcătuită din “rodul viței” (suc de struguri). Nu este niciodată folosit cuvântul vin în legătură cu aceasta. Drojdia este cea care joacă rolul principal în procesul de fermentație, în combinație cu o anumită cantitate de apă, zahăr, temperatură și timp pentru ca vinul să devină cu alcool. Dicționarul Merriam-Webster definește drojdia ca fiind : un tip de ciupercă care este folosită pentru producerea băuturilor alcoolice ( bere, vin), pentru copt și pentru producerea aluatului. Cina Domnului a fost instituită în seara dinaintea Paștelui evreiesc (Matei 26:17-19) care interzicea utilizarea aluatului dospit care este făcut cu drojdie. “Și pomenirea acestei zile s-o păstrați și s-o prăznuiți printr-o sărbătoare în cinstea Domnului; s-o prăznuiți ca o lege veșnică pentru urmașii vostri. Timp de șapte zile veți mânca azime. Din cea dintâi zi veți scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a șaptea, va fi nimicit din Israel” (Exod 12:14-15). Drojdia este adăugată la aluat ca să crească și la sucul de struguri ca să devină alcool. Exod 34:25 spune “Să n-aduci cu pâine dospită sângele dobitocului jertfit în cinstea Mea”. În Biblie, drojdia este un simbol al răului (Matei 16:11-12; 1 Corinteni 5:6-8), și Hristos nu ar fi folosit-o ca și simbol pentru sângele Său.
Vinul în Biblie este dat ca și remediu medical (Proverbe 31:6; Luca 10:34). 1 Timotei 5:23 spune “Să nu mai bei numai apă, ci să iei și câte puțin vin, din pricina stomacului tău și din pricina deselor tale îmbolnăviri”. Recomandarea majorității doctorilor astăzi este împotriva folosirii alcoolului pentru vindecare. Aceștia tind să spună “De ce nu mergi la farmacie să iei ceva ce este mult mai bun pentru tine și cu rezultate mult mai bune?”. În zilele lui Timotei aveau resurse farmaceutice limitate. Așa că, atunci când avea probleme cu stomacul (nu pentru socializare la un pahar ci pe motive medicale) acesta lua “câte puțin vin”. De observat este și faptul că Timotei în mod normal nu bea deloc vin: “ Să nu mai bei numai apă …”
Avem o mărturie de păstrat și obligația de a nu fi o pricină de poticnire pentru alții. “Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin și să te ferești de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire” (Romani 14:21). În fiecare grup există potențiali alcoolici care nu pot să se abțină când vine vorba de alcool. Sunt multe motive pentru aceasta, dar totuși, de ce să fi o ispită? “Lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire” .
Biblia ne învață că beția poate trimite pe cel ce o practică în iad! “Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiții, nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici defăimatorii, nici hrăpăreții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6:9-10 dar și Galateni 5:19-21). Asta nu înseamnă că bețivii nu pot fi mântuiți, deoarece următorul verset spune “Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți, în Numele Domnului Isus Hristos și prin Duhul Dumnezeului nostru” (1 Corinteni 6:11). Chiar dacă nu oricine consumă alcool se și îmbată, totuși, la un moment dat, aproape fiecare s-a îmbătat în viața lui, aceasta fiind strict interzis în Scriptură. “Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri și în beții” (Romani 13:13; Isaia 28:1–7; Efeseni 5:18; Isaia 5:11; Tit 2:3).
Nazireat sau Nazarinean?
Nazireul Biblic se abținea nu numai de la vin dar și de la oțet, struguri și stafide (Numeri 6:1–2; vezi și Recabiții din Ieremia 35:1–3). Asta ne arată că Hristos nu a fost un nazireu pentru că El a băut din rodul viței. Dar a fost totuși numit “nazarinean” din cauza cetații în care a locuit (Matei 2:23). Și Faptele Apostolilor 24:5 unde este numit “mai marele partidei nazarinenilor” (nu nazireilor). Oricum, se crede că Ioan Botezătorul a fost un nazireu. “Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare și se va umple de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale” (Luca 1:15).
Când Biblia poruncește “Nu vă îmbatați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh” (Efeseni 5:18), interesant este că stabilește beția ca fiind împotriva umplerii cu Duhul lui Dumnezeu – așa cum Ioan Botezătorul nu a consumat deloc vin și astfel a fost umplut cu Duhul lui Dumnezeu. Și vinul dar și Duhul Sfânt caută să te controleze. Poți fi plin de unul sau de altul, dar nu de amândouă. “Nu vă îmbatați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh” . Argumentul multora este că nu consumă decât un pahar de vin sau o bere numai. Astfel poți avea doar puțin din Duhul Sfânt, dar porunca este “fiți plini de Duh”!
Unii folosesc versete biblice care spun să nu fim “dedați la vin” sau să nu bem “mult” ca o portiță pentru consumul de vin în cantități mici. Biblia nu spune întotdeauna lucrurile în felul în care le zicem noi astăzi. Tit 1:7 spune “Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpățânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuș, nici lacom de câștig mârșav”. Dacă ar fi să folosim argumentul acestora, atunci puțin “câștig mârșav” ar fi în regulă. Singura dată când Biblia spune să bei puțin vin este către Timotei din pricina deselor probleme cu stomacul.
Fi un Daniel!
“Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului (evreii nu puteau să mănânce porc sau pui) și cu vinul pe care-l bea împăratul și a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce” (Daniel 1:8). Refuzul lui Daniel nu i-ar fi adus prieteni noi și ar fi putut să-l facă dușman al împăratului (versetul 10 al aceluiași capitol). Dacă creștinul obișnuit ar avea astăzi sabia deasupra capului și i s-ar spune să bea, nu ar refuza așa cum a făcut-o Daniel, ci ar spune: “cât de mult? ”
"Eu v-am călăuzit patruzeci de ani în pustiu; hainele nu v-i s-au învechit pe voi, și încălțămintea nu v-i s-a învechit în picior: pâine n-ați mâncat și n-ați băut nici vin, nici băutură tare, ca să cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru” (Deuteronom 29:5–6). O generație întreagă care nu au consumat deloc băuturi alcoolice. De ce? Deoarece Dumnezeu i-a călăuzit pentru ca aceștia “să cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”.
"Tu și fiii tăi împreună cu tine să nu beți vin, nici băutură amețitoare, când veți intra în Cortul întâlnirii, ca să nu muriți: aceasta va fi o lege veșnica printre urmașii vostri, ca să puteți deosebi ce este sfânt de ce nu este sfânt, ce este necurat de ce este curat” (Levetic 10:9–10; și Isaia 28:7–8). Ceea ce se este implicat aici este faptul că vinul și băuturile tari sunt “nesfinte” și “necurate”.
Dumnezeu a spus preoților că dacă vor intra în sanctuarul Său și va mirosi alcool în respirația lor, aceștia vor muri! Unii pot crede că aceștia ar fi putut să bea în afara cortului întâlnirii, dar versetul citat chiar înainte de aceasta spune că timp de patruzeci de ani nu au băut vin și nici băuturi tari, și Leveticul 10 a fost la începutul celor patruzeci de ani. Chiar dacă mai târziu când Israel a intrat în țara făgăduită unii poate că au strecurat câte ceva de băut în afara cortului sau a templului lui Solomon, totuși pedeapsa cu moartea nu a fost pentru apă, sucuri sau orice altceva, ci pentru “să nu beți vin, nici băutură amețitoare … ca să nu muriți”. Astăzi, trupurile noastre sunt templele lui Dumnezeu. “Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri?” (1 Corinteni 6:19). Creștini sunt atât împărați cât și preoți (Apocalipsa 1:6). “Nu se cade împăraților, Lemuele, nu se cade împăraților să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari” (Proverbs 31:4).
Ce verset din Biblie spune “să nu fumezi”? Nici unul! Ce verset spune “să nu iei droguri”? Din nou, nici unul! Dar pentru ambele situații aplicăm principiul cuvântului lui Dumnezeu “trupul vostru este Templul Duhului Sfânt”. Trupurile noastre nu sunt pentru fumat (țigări), droguri (pilule sau injecții) și nici pentru alcool. Băuturile alcoolice (vinul, berea, băuturile tari) au provocat mai multe necazuri omului decât orice altceva ce se găsește în magazine. Pe lângă mărturia rea provocată, acestea au ruinat viețile multor oameni și a celor dragi acestora! Câte accidente de mașină, câți parteneri infideli, câte probleme medicale, câte mariaje destrămate, câte cămine distruse, câte certuri, câtă violență, câți copii și adulți au fost răniți din cauza băuturilor alcoolice? Câți tați alcoolici au cheltuit salarii întregi prin baruri cu prietenii de pahar în timp ce mamele au stat acasă și nu au mai știut cum s-o scoată la capăt? La ce bun? “Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înțelept. ”(Proverbs 20:1). Băutul nu face ca cineva să fie mai sofisticat sau mai special. Osea 4:11 spune “Curvia, vinul și mustul iau mințile omului”.
Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt neînțelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roșii? Ale celor ce întârzie la vin și se duc să golească paharul cu vin amestecat. Nu te uita la vin când curge roșu și face mărgăritare în pahar; el alunecă ușor, dar pe urmă ca un șarpe mușcă și înțeapă ca un basilic. Ochii ți se vor uita după femeile altora, și inima iți va vorbi prostii. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. "M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!" (Proverbe 23:29–35). Produce dependență! Acel prim pahar sau acea primă țigară au fost începutul unui obicei vătămător și scump.
Când am tras prima dată dintr-o țigară, am făcut-o datorită unui prieten care m-a încurajat s-o fac. M-au durut plămânii! Mai degrabă aș fi mâncat țigara aceea decât s-o fumez. Corpul meu spunea: “Ce-mi faci? ” Același lucru și cu băuturile tari care aveam impresia că aveau gust de benzină, iar berea nici măcar nu-mi plăcea gustul ei. Dar după o vreme a început să-mi placă noile mele obiceiuri, dar mi-am dat seama că este greu să mă mai opresc! Am trezit leul din mine care zicea: “M-ai trezit, acum hrănește-mă! ” (Vezi TATUAJE).
Chiar și barmanii recomandă să nu bei “ prea mult”, totuși aceștia nu l-ar place pe Daniel! Barmanul nu-ți este prieten. Dacă mori într-un accident datorat consumului de alcool nu o să vină la înmormântare. Nu suntem noi lumina lumii? Chiar trebuie să fim agenți de vânzări în industria alcoolului? Argumentele folosite astăzi pentru a determina pe cineva să bea primul pahar (cel mai rău) sau să fumeze prima țigară sunt aceleași cu argumentele folosite de către traficanții de droguri de pe stradă pentru a te “agăța” și a te face clientul lor! Întotdeauna începe cu “una mică”. Este ca și cum cineva este ispitit să se uite la materiale pornografice și zice “doar o pagină.” La fel și cu alcoolul: “doar o bere n-o să-ți facă rău, doar încearcă una”. “Doar un păhărel, nu strică să-ncerci! ” “Doar o țigară. “Doar o pastiluță, o să vezi că o să-ți placă, te ajută să te relaxezi. ”. “Hai să socializăm la un pahar”. Dar Biblia spune că “oricine se îmbată cu ele nu este înțelept”. Fi un Daniel!
BEŢIA, DROGURILE ŞI FUMATUL
Dacă un om nu începe să bea alcool, nu se apucă de fumat și nu începe să consume droguri ilicite, atunci nu va fi nevoit să lupte cu ispita acestora sau pentru a nu fi controlat de ele. Nu te apuca de acestea! De ce să dobândești un obicei nesănătos și scump care deseori duce la dependență?
Am ajuns la cunoștința că majoritatea bețivilor cunosc pasajul din Biblie în care Hristos a făcut o minune transformând apa în vin. Sunt astăzi slujitori ai unor biserici care apără obiceiul lor de a bea, și da, devin bețivani care strică reputația Creștinismului. Unii citează pe aceia care susțin că cuvântul “vin” în limba originală înseamnă întotdeauna ca fiind numai ceva cu alcool, lucru nesustenabil dacă citești anumite pasaje din Biblie. Sunt multe cuvinte traduse “vin” atât în ebraica Vechiului Testament cât și în greaca Noului Testament. Cuvintele “suc de struguri” nu se găsesc în Biblie (KJV), totuși sunt unele pasaje în care aceasta este însemnătatea clară a cuvântului “vin”. Și chiar dacă în zilele Bibliei era mai obișnuit, chiar și astăzi se poate găsi vin și bere fără conținut de alcool.
Câteodată suntem împiedicați în a înțelege acest subiect datorită a ceea ce este vinul în zilele noastre și cum este folosit. Nu ne putem uita la o hartă modernă pentru a vedea granițele Israelului astăzi și în același timp să presupunem că acesta avea aceleași granițe în zilele Bibliei. În zilele împăratului David, granițele Israelului se întindeau până la râul Eufrat (1 Cronici 18:3; 2 Samuel 8:3; Geneza 15:18). Tot așa și modul în care erau folosite cuvintele în Biblie și ce însemnătate aveau atunci nu este la fel cu modul în care sunt folosite și însemnătatea care o au astăzi. În Biblie găsim vinul care conține alcool și conduce la goliciune și blestem (Geneza 9:21–25; 19:32–35; Habacuc 2:15; și Proverbe 20:1), și găsim și vinul fără conținut de alcool (nefermentat). Și chiar și vinul fermentat în Biblie avea un procent mult mai scăzut de alcool în comparație cu cel de astăzi; mulți sunt de părere că vinurile din Biblie aveau mai puțin de jumătate conținut de alcool față de mărcile moderne. Deseori, vinurile din Biblie erau fierte până se îngroșau ca un sirop care mai târziu se dilua cu apă, asemănător cu ceea ce facem astăzi cu siropurile concentrate. (Vezi cartea “Vinurile din Biblie și legile fermentației” de William Patton).
Cuvântul “pâine” în Biblie se referă câteodată la pâinea nedospită, ca în seara în care Hristos a instituit Cina de Paște. “Că Domnul Isus …a luat o pâine” (1 Corinteni 11:23-24). Dar, după cum vom evidenția mai târziu, Isus Hristos nu ar fi putut avea pâine dospită de Paștele Evreiesc. Pâinea nedospită nu este deloc ca pâinea care o cumpărăm din magazine, ci arată mai mult ca niște biscuiți subțiri crocanți. Și cuvântul ” hrană” în Biblie se referă la mâncare în general, nu numai la carnea de vită, porc, pui sau pește (Geneza 1:30 – cuvântul folosit în KJV este ” carne” și este tradus în românește ” hrană” ).
Dar poate cineva să știe când cuvântul “vin” înseamnă suc proaspăt de struguri? Contextul este cel care determină aceasta. Dacă cineva este beat sau dezbrăcat, vinul consumat este cu alcool, dar dacă altcineva doar zdrobește strugurii și rezultatul este numit vin, atunci este vorba despre sucul de struguri. “Vai de cel ce dă aproapelui său să bea, vai de tine care îi torni băutură spumoasă și-l amețesti ca să-i vezi goliciunea!” Habacuc 2:15). Neemia 13:15 spune: “Pe vremea aceasta am văzut în Iuda niște oameni călcând la teasc în ziua Sabatului”. Aceștia storceau sucul din struguri și totuși o numește presă de vin (teasc), totuși nu rezultă vin cu alcool în urma stoarcerii strugurilor. Isaia 65:8 spune: “După cum … se găsește zeamă într-un strugure…”. Deuteronom 11:14 (ca și 2 Cronici 31:5) spune: “El va da țării voastre ploaie la vreme, ploaie timpurie și ploaie târzie, și-ți vei strânge grâul, mustul (KJV – vinul) și untdelemnul”.
Noi toți știm că nu se poate recolta vin cu alcool din viță de vie. “Vinul” din pasajele acestea este în sensul generic și înseamnă suc proaspăt de struguri. Proverbe 3:10 spune “căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug, și teascurile tale (presele de vin - KJV) vor geme de must (vin - KJV)”. În mod similar, Ieremia 48:33 spune “Am secat vinul din teascuri”. Isaia 16:10 spune “Nimeni nu mai călca vinul în teascuri”. Sigur este că teascul (presa de vin) nu poate produce vinul care îl avem astăzi. Totuși, în ultimele două versete (Ieremia 48:33, Isaia 16:10) cuvântul “vin” (Strong’s H3196, “yayin”) este același cuvânt evreiesc pentru “vin” în Geneza 9:21 unde Noe a băut și s-a îmbătat (Geneza 9:21). Deci, afirmația că vin în Biblie este întotdeauna cu alcool nu este sustenabilă. În Ioan 2, unde Hristos a preschimbat apa în vin, a fost o minune săvârșită instantaneu fără a avea timp de fermentare.
Cina Domnului a fost alcătuită din “rodul viței” (suc de struguri). Nu este niciodată folosit cuvântul vin în legătură cu aceasta. Drojdia este cea care joacă rolul principal în procesul de fermentație, în combinație cu o anumită cantitate de apă, zahăr, temperatură și timp pentru ca vinul să devină cu alcool. Dicționarul Merriam-Webster definește drojdia ca fiind : un tip de ciupercă care este folosită pentru producerea băuturilor alcoolice ( bere, vin), pentru copt și pentru producerea aluatului. Cina Domnului a fost instituită în seara dinaintea Paștelui evreiesc (Matei 26:17-19) care interzicea utilizarea aluatului dospit care este făcut cu drojdie. “Și pomenirea acestei zile s-o păstrați și s-o prăznuiți printr-o sărbătoare în cinstea Domnului; s-o prăznuiți ca o lege veșnică pentru urmașii vostri. Timp de șapte zile veți mânca azime. Din cea dintâi zi veți scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a șaptea, va fi nimicit din Israel” (Exod 12:14-15). Drojdia este adăugată la aluat ca să crească și la sucul de struguri ca să devină alcool. Exod 34:25 spune “Să n-aduci cu pâine dospită sângele dobitocului jertfit în cinstea Mea”. În Biblie, drojdia este un simbol al răului (Matei 16:11-12; 1 Corinteni 5:6-8), și Hristos nu ar fi folosit-o ca și simbol pentru sângele Său.
Vinul în Biblie este dat ca și remediu medical (Proverbe 31:6; Luca 10:34). 1 Timotei 5:23 spune “Să nu mai bei numai apă, ci să iei și câte puțin vin, din pricina stomacului tău și din pricina deselor tale îmbolnăviri”. Recomandarea majorității doctorilor astăzi este împotriva folosirii alcoolului pentru vindecare. Aceștia tind să spună “De ce nu mergi la farmacie să iei ceva ce este mult mai bun pentru tine și cu rezultate mult mai bune?”. În zilele lui Timotei aveau resurse farmaceutice limitate. Așa că, atunci când avea probleme cu stomacul (nu pentru socializare la un pahar ci pe motive medicale) acesta lua “câte puțin vin”. De observat este și faptul că Timotei în mod normal nu bea deloc vin: “ Să nu mai bei numai apă …”
Avem o mărturie de păstrat și obligația de a nu fi o pricină de poticnire pentru alții. “Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin și să te ferești de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire” (Romani 14:21). În fiecare grup există potențiali alcoolici care nu pot să se abțină când vine vorba de alcool. Sunt multe motive pentru aceasta, dar totuși, de ce să fi o ispită? “Lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire” .
Biblia ne învață că beția poate trimite pe cel ce o practică în iad! “Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiții, nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici defăimatorii, nici hrăpăreții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6:9-10 dar și Galateni 5:19-21). Asta nu înseamnă că bețivii nu pot fi mântuiți, deoarece următorul verset spune “Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți, în Numele Domnului Isus Hristos și prin Duhul Dumnezeului nostru” (1 Corinteni 6:11). Chiar dacă nu oricine consumă alcool se și îmbată, totuși, la un moment dat, aproape fiecare s-a îmbătat în viața lui, aceasta fiind strict interzis în Scriptură. “Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri și în beții” (Romani 13:13; Isaia 28:1–7; Efeseni 5:18; Isaia 5:11; Tit 2:3).
Nazireat sau Nazarinean?
Nazireul Biblic se abținea nu numai de la vin dar și de la oțet, struguri și stafide (Numeri 6:1–2; vezi și Recabiții din Ieremia 35:1–3). Asta ne arată că Hristos nu a fost un nazireu pentru că El a băut din rodul viței. Dar a fost totuși numit “nazarinean” din cauza cetații în care a locuit (Matei 2:23). Și Faptele Apostolilor 24:5 unde este numit “mai marele partidei nazarinenilor” (nu nazireilor). Oricum, se crede că Ioan Botezătorul a fost un nazireu. “Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare și se va umple de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale” (Luca 1:15).
Când Biblia poruncește “Nu vă îmbatați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh” (Efeseni 5:18), interesant este că stabilește beția ca fiind împotriva umplerii cu Duhul lui Dumnezeu – așa cum Ioan Botezătorul nu a consumat deloc vin și astfel a fost umplut cu Duhul lui Dumnezeu. Și vinul dar și Duhul Sfânt caută să te controleze. Poți fi plin de unul sau de altul, dar nu de amândouă. “Nu vă îmbatați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh” . Argumentul multora este că nu consumă decât un pahar de vin sau o bere numai. Astfel poți avea doar puțin din Duhul Sfânt, dar porunca este “fiți plini de Duh”!
Unii folosesc versete biblice care spun să nu fim “dedați la vin” sau să nu bem “mult” ca o portiță pentru consumul de vin în cantități mici. Biblia nu spune întotdeauna lucrurile în felul în care le zicem noi astăzi. Tit 1:7 spune “Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpățânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuș, nici lacom de câștig mârșav”. Dacă ar fi să folosim argumentul acestora, atunci puțin “câștig mârșav” ar fi în regulă. Singura dată când Biblia spune să bei puțin vin este către Timotei din pricina deselor probleme cu stomacul.
Fi un Daniel!
“Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului (evreii nu puteau să mănânce porc sau pui) și cu vinul pe care-l bea împăratul și a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce” (Daniel 1:8). Refuzul lui Daniel nu i-ar fi adus prieteni noi și ar fi putut să-l facă dușman al împăratului (versetul 10 al aceluiași capitol). Dacă creștinul obișnuit ar avea astăzi sabia deasupra capului și i s-ar spune să bea, nu ar refuza așa cum a făcut-o Daniel, ci ar spune: “cât de mult? ”
"Eu v-am călăuzit patruzeci de ani în pustiu; hainele nu v-i s-au învechit pe voi, și încălțămintea nu v-i s-a învechit în picior: pâine n-ați mâncat și n-ați băut nici vin, nici băutură tare, ca să cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru” (Deuteronom 29:5–6). O generație întreagă care nu au consumat deloc băuturi alcoolice. De ce? Deoarece Dumnezeu i-a călăuzit pentru ca aceștia “să cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”.
"Tu și fiii tăi împreună cu tine să nu beți vin, nici băutură amețitoare, când veți intra în Cortul întâlnirii, ca să nu muriți: aceasta va fi o lege veșnica printre urmașii vostri, ca să puteți deosebi ce este sfânt de ce nu este sfânt, ce este necurat de ce este curat” (Levetic 10:9–10; și Isaia 28:7–8). Ceea ce se este implicat aici este faptul că vinul și băuturile tari sunt “nesfinte” și “necurate”.
Dumnezeu a spus preoților că dacă vor intra în sanctuarul Său și va mirosi alcool în respirația lor, aceștia vor muri! Unii pot crede că aceștia ar fi putut să bea în afara cortului întâlnirii, dar versetul citat chiar înainte de aceasta spune că timp de patruzeci de ani nu au băut vin și nici băuturi tari, și Leveticul 10 a fost la începutul celor patruzeci de ani. Chiar dacă mai târziu când Israel a intrat în țara făgăduită unii poate că au strecurat câte ceva de băut în afara cortului sau a templului lui Solomon, totuși pedeapsa cu moartea nu a fost pentru apă, sucuri sau orice altceva, ci pentru “să nu beți vin, nici băutură amețitoare … ca să nu muriți”. Astăzi, trupurile noastre sunt templele lui Dumnezeu. “Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri?” (1 Corinteni 6:19). Creștini sunt atât împărați cât și preoți (Apocalipsa 1:6). “Nu se cade împăraților, Lemuele, nu se cade împăraților să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari” (Proverbs 31:4).
Ce verset din Biblie spune “să nu fumezi”? Nici unul! Ce verset spune “să nu iei droguri”? Din nou, nici unul! Dar pentru ambele situații aplicăm principiul cuvântului lui Dumnezeu “trupul vostru este Templul Duhului Sfânt”. Trupurile noastre nu sunt pentru fumat (țigări), droguri (pilule sau injecții) și nici pentru alcool. Băuturile alcoolice (vinul, berea, băuturile tari) au provocat mai multe necazuri omului decât orice altceva ce se găsește în magazine. Pe lângă mărturia rea provocată, acestea au ruinat viețile multor oameni și a celor dragi acestora! Câte accidente de mașină, câți parteneri infideli, câte probleme medicale, câte mariaje destrămate, câte cămine distruse, câte certuri, câtă violență, câți copii și adulți au fost răniți din cauza băuturilor alcoolice? Câți tați alcoolici au cheltuit salarii întregi prin baruri cu prietenii de pahar în timp ce mamele au stat acasă și nu au mai știut cum s-o scoată la capăt? La ce bun? “Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înțelept. ”(Proverbs 20:1). Băutul nu face ca cineva să fie mai sofisticat sau mai special. Osea 4:11 spune “Curvia, vinul și mustul iau mințile omului”.
Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt neînțelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roșii? Ale celor ce întârzie la vin și se duc să golească paharul cu vin amestecat. Nu te uita la vin când curge roșu și face mărgăritare în pahar; el alunecă ușor, dar pe urmă ca un șarpe mușcă și înțeapă ca un basilic. Ochii ți se vor uita după femeile altora, și inima iți va vorbi prostii. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. "M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!" (Proverbe 23:29–35). Produce dependență! Acel prim pahar sau acea primă țigară au fost începutul unui obicei vătămător și scump.
Când am tras prima dată dintr-o țigară, am făcut-o datorită unui prieten care m-a încurajat s-o fac. M-au durut plămânii! Mai degrabă aș fi mâncat țigara aceea decât s-o fumez. Corpul meu spunea: “Ce-mi faci? ” Același lucru și cu băuturile tari care aveam impresia că aveau gust de benzină, iar berea nici măcar nu-mi plăcea gustul ei. Dar după o vreme a început să-mi placă noile mele obiceiuri, dar mi-am dat seama că este greu să mă mai opresc! Am trezit leul din mine care zicea: “M-ai trezit, acum hrănește-mă! ” (Vezi TATUAJE).
Chiar și barmanii recomandă să nu bei “ prea mult”, totuși aceștia nu l-ar place pe Daniel! Barmanul nu-ți este prieten. Dacă mori într-un accident datorat consumului de alcool nu o să vină la înmormântare. Nu suntem noi lumina lumii? Chiar trebuie să fim agenți de vânzări în industria alcoolului? Argumentele folosite astăzi pentru a determina pe cineva să bea primul pahar (cel mai rău) sau să fumeze prima țigară sunt aceleași cu argumentele folosite de către traficanții de droguri de pe stradă pentru a te “agăța” și a te face clientul lor! Întotdeauna începe cu “una mică”. Este ca și cum cineva este ispitit să se uite la materiale pornografice și zice “doar o pagină.” La fel și cu alcoolul: “doar o bere n-o să-ți facă rău, doar încearcă una”. “Doar un păhărel, nu strică să-ncerci! ” “Doar o țigară. “Doar o pastiluță, o să vezi că o să-ți placă, te ajută să te relaxezi. ”. “Hai să socializăm la un pahar”. Dar Biblia spune că “oricine se îmbată cu ele nu este înțelept”. Fi un Daniel!